Προορισμοί σε απόγνωση. H παραλία του ΝτιΚάπριο ασφυκτιά...


Το 2000 ο Leonardo Di Caprio πρωταγωνίστησε σε μία από τις πιο μεγάλες επιτυχίες της καριέρας του, την ταινία "The Beach". Στην εν λόγω ταινία, αναζητά την τέλεια και παρθένα παραλία, την οποία βρίσκει στην Ταϊλάνδη, στο νησί Phi Phi Leh των 2.500 κατοίκων και συγκεκριμένα στον Κόλπο Maya.
Μολονότι η παραλία ήταν ήδη αρκετά γνωστή, μετά την προβολή της ταινίας η δημοφιλία της εκτοξεύτηκε, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, ο οποίος όμως πλέον είναι ένα βήμα πριν από την καταστροφή.

Ενας μαγευτικός προορισμός πνίγεται στους τουρίστες…
Εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη (βλέπε κλιματική αλλαγή), για την υποβάθμιση του εν λόγω προορισμού (σύμφωνα με τους ερευνητές, το 80% των κοραλλιών καταστράφηκε) ενοχοποιείται κυρίως η ανόητη συμπεριφορά των τουριστών, οι οποίοι δεν διστάζουν να περπατούν πάνω στα κοράλλια, αλλά και η ασυδοσία των υπεράριθμων τουριστικών πρακτόρων που προτείνουν ημερήσιες εκδρομές για καταδύσεις στα νησιά αυτά, τα οποία υποτίθεται πως έχουν το προστατευόμενο καθεστώς των εθνικών πάρκων.
Κάπως έτσι, ο προορισμός με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και το ειδυλλιακό περιβάλλον έφθασε σε ημερήσια βάση να «φιλοξενεί» περισσότερους από 5.000 τουρίστες. Πλέον πολυάριθμα σκάφη κατέφθαναν καθημερινά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται... μποτιλιάρισμα από πλεούμενα. Το 2016 το νησί υποδέχθηκε 1.750.000 τουρίστες, 1.990.000 το 2017 και 2.500.000 το 2018.

Τα μέτρα που ελήφθησαν…
Η Ταϊλάνδη, πλέον, που βρέθηκε αντιμέτωπη με προχωρημένη υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων της, πήρε στις αρχές του 2018 τη γενναία απόφαση να κλείσει, παρά τις αντιδράσεις του ντόπιου πληθυσμού, προσωρινά την παραλία κατά τη θερινή σεζόν. 
Τον Σεπτέμβριο, ο Τομέας Προστασίας Εθνικών Πάρκων και Άγριας Ζωής, ανακοίνωσε ότι ο κοραλλιογενής ύφαλος δεν έχει αναζωογονηθεί και σε καμία περίπτωση δεν έχει επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα, με τη ζημιά στο περιβάλλον του κόλπου να χαρακτηρίζεται ως ανεπανόρθωτη. Ως εκ τούτου, η θρυλική παραλία έκλεισε οριστικά για το κοινό τουλάχιστον μέχρι το 2021.
Επίσης, ανακοινώθηκαν περιορισμοί για τον έλεγχο των αριθμών των επισκεπτών, που θα ισχύσουν αν και όποτε ανοίξει ξανά η παραλία. Η πρόσβαση θα περιορίζεται σε 2.000 άτομα την ημέρα και τα σκάφη θα πρέπει να αγκυροβολούν εκτός του κόλπου. Η κυβέρνηση θα δαπανήσει 100 εκατομμύρια μπατ (€ 2,67 εκατ.) για να κατασκευάσει μια ζώνη στάθμευσης για σκάφη και μια πλωτή προβλήτα για να υποδεχτεί τους τουρίστες.
Την ίδια στιγμή θα θεσπιστεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων για να διαχειριστεί τις πωλήσεις και τα έσοδα αλλά και για την ελεγχόμενη είσοδο, ενώ θα απαγορευτεί το κάπνισμα και η απόρριψη σκουπιδιών σε 24 παραλίες. Τέλος, η Ταϊλάνδη εγκαινίασε καμπάνιες για την επίσκεψη νέων τόπων οι οποίοι είναι εξίσου ενδιαφέροντες.
Φαίνεται ότι η Ταϊλάνδη, που κάθε χρόνο υποδέχεται 35 εκατ. τουρίστες, έμαθε έστω και με καθυστέρηση το μάθημά της, αν και αρκετοί πιστεύουν ότι δεν έχουν γίνει αρκετά (πρόσφατα, μάλιστα, εγκρίθηκε η κατασκευή δύο νέων αεροδρομίων). Όλα αυτά, σε μια χώρα όπου η άναρχη δόμηση των περασμένων ετών και η άνευ όρων παράδοση σε αυτό που σήμερα ονομάζεται υπερ-τουρισμός (over-tourim), έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον.

Η παραλία σήμερα…
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν οι καταστροφές καθώς, όπως ισχυρίζονται, η παραλία καταστράφηκε ολοσχερώς, μαζί και τα φυτά που την καλύπτουν. Οι τουρίστες μπορεί να έφυγαν τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά στα τιρκουάζ νερά της διάσημης παραλίας επέστρεψαν, ανενόχλητοι πια, οι υφαλοκαρχαρίες - ένδειξη ίσως ότι η παραλία μπορεί εν μέρει να επανέλθει κάποια στιγμή στο (μακρινό) μέλλον.

Πηγή: Επιμελημένο άρθρο-εργασία για το μάθημα του Τουριστικού Μάρκετινγκ του Αποστολόπουλου Δημήτρη, φοιτητή της Le Monde 

Επόμενη Κυριακή: Τουριστικοί προορισμοί σε απόγνωση: Η Σαντορίνη εκπέμπει SOS



Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia