No selfie zones. Τιθασεύοντας την ανθρώπινη ηλιθιότητα...


2011: Τρεις έφηβοι στην Αμερική (δύο αδερφές και ένας φίλος) ποζάρουν με φόντο το διερχόμενο τρένο. Η ανάρτησή τους στο Facebook, που έμελλε να είναι η τελευταία τους, έγραφε: "Στεκόμενοι δίπλα στο τρένο που έρχεται, χα χα, είναι εκπληκτικό"...
Στο κυνήγι της τέλειας selfie, που θα ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία μας και θα μας χαρίσει πολλά likes, αρκετοί είναι αυτοί που έχασαν τη ζωή τους κάνοντας κάτι παράτολμο και βλακώδες.
Από το 2011, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκαν οι τρεις πρώτοι θάνατοι, 304 άνθρωποι, άνδρες στην πλειοψηφία τους, έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο, προσπαθώντας να τραβήξουν τη φωτογραφία που θα εντυπωσιάσει τα social media, είτε κραδαίνοντας όπλο, είτε ευρισκόμενοι στην άκρη γκρεμού. Τα περισσότερα δυστυχήματα καταγράφηκαν σε Ινδία, Ρωσία, ΗΠΑ και Πακιστάν, με το 72% των θυμάτων να είναι ηλικίας κάτω των 30 χρόνων. Απύθμενη η ανθρώπινη ηλιθιότητα...
Οι πιο «συνηθισμένοι» θάνατοι από παράτολμες selfie (ο εν λόγω όρος χαρακτηρίστηκε «η λέξη της χρονιάς» για το 2013) αποδίδονται σε πνιγμό (77 περιστατικά), στην προσπάθεια κάποιων να τραβήξουν την τέλεια φωτογραφεία δίπλα σε ένα διερχόμενο μέσο, όπως τρένο ή αυτοκίνητο (59 περιστατικά), σε φωτιές, πτώσεις (π.χ. από γκρεμούς – 54 περιστατικά), ηλεκτροπληξία ή πυροβολισμούς.
Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, μία νιόπαντρη γυναίκα και τρία μέλη της οικογένειάς της έπεσαν στο νερό και πνίγηκαν, την ώρα που τράβαγαν selfie πάνω σε ένα φράγμα στην Ινδία. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκεκριμένη χώρα έχουν οριστεί ζώνες όπου απαγορεύονται οι selfie (no-selfie zone).
Αρκετές δε εταιρείες πειραματίζονται για να δημιουργήσουν μηχανισμούς και εφαρμογές που θα αντιλαμβάνονται πότε ο χρήστης πράττει κάτι επικίνδυνο για να τραβήξει selfie και κατόπιν τον ειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia