Οι σκάλες του Joker, το νέο αξιοθέατο του Bronx...


Τέλη 2018: Ο σκηνοθέτης Τοντ Φίλιπς αναζητά την τέλεια τοποθεσία για μια εμβληματική σκηνή της νέας του ταινίας με τίτλο Joker. Αρχικά, αναζητά τα σκαλιά που εμφανίζονται στην ταινία «American Gangster», όμως δεν θα αργήσει να αντιληφθεί ότι εκείνα τα σκαλιά είχαν ανακαινιστεί και δεν ταίριαζαν με την ταινία του.
Τη λύση την βρήκε σε μια ταπεινή σκάλα μεταξύ της 167ης οδού και της Shakespeare Avenue, στο περίφημο Bronx, η οποία έμελλε να εξελιχθεί σε τουριστικό αξιοθέατο. Από την πρώτη μέρα προβολής της ταινίας οι σκάλες της υποβαθμισμένης συνοικίας μετατράπηκαν στο πιο instagrammable αξιοθέατο της Νέας Υόρκης.
Στις 132 αυτές σκάλες, που μέχρι πρότινος οι περίοικοι φοβόντουσαν να τις διασχίσουν μόνοι το βράδυ, συνωστίζεται πλέον ένα ετερόκλητο πλήθος από επίδοξους ηθοποιούς, χορευτές, influencers, παρέες νεαρών, ζευγάρια, ακόμα και ηλικιωμένους που θέλουν να φωτογραφηθούν, μιμούμενοι τον Ioaquin Phoenix και τις χορευτικές του φιγούρες, για να κλέψουν λίγη λάμψη του.
Όλα αυτά για μία φωτογραφία, μία απόδειξη ότι ήμασταν και εμείς εκεί, καθώς πάντα στην σήμερον εποχή ελλοχεύει ο φόβος του FoMo (fear of missing out). Στη δε περιοχή, εκεί που «εκβάλουν» οι επονομαζόμενες Joker Stairs, άρχισε να παρατηρείται και κυκλοφοριακό κομφούζιο, με πολλούς τουρίστες να αποβιβάζονται από το ταξί για να τραβήξουν την πολυπόθητη φωτογραφία και κατόπιν να φύγουν.
Η νέα πραγματικότητα μπορεί να χαροποιεί μερίδα των ντόπιων, που βλέπουν τη γειτονιά τους να ζωντανεύει και ίσως τους χαρίσει κάποια λεπτά δημοσιότητας, ωστόσο άλλους τους εξοργίζει καθώς παραβιάζεται η ιδιωτικότητά τους, με αποκορύφωμα το σύνθημα «η φτώχεια μου δεν είναι εδώ για να τη φωτογραφίζεις», που γράφτηκε στον τοίχο…

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia