La Pelosa. Με εισιτήριο η είσοδος στην ειδυλλιακή παραλία της Σαρδηνίας


Σε αντίθεση με αρκετές παραλίες της Ελλάδας (βλ. Μπάλος, Ελαφονήσι) που έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τον υπερτουρισμό (με τους τοπικούς φορείς και την πολιτεία να σφυρίζουν αδιάφορα), στην Ιταλία λαμβάνουν τολμηρά μέτρα για να σώσουν το φυσικό τους περιβάλλον.
Από το επόμενο καλοκαίρι, σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Σαρδηνίας, την La Pelosa, με τη λευκή άμμο και τα καταγάλανα νερά, οι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο κατά την είσοδό τους – για τον ίδιο λόγο, είσοδο έχουν βάλει ή θα βάλουν δημοφιλείς προορισμοί της Ιταλίας, όπως η Βενετία και το μεσαιωνικό χωριό Civita di Bagnoregio.
Περιβαλλοντικές μελέτες στην εν λόγω παραλία κατέδειξαν ότι το οικοσύστημα απειλείται από την προσέλευση υπερβολικά μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Ως εκ τούτου, ο δήμαρχος της περιοχής, απογοητεύοντας τους ντόπιους που μιλούσαν για το δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας, ανακοίνωσε ότι πέρα από τη θέσπιση εισιτηρίου, την παραλία θα την επισκέπτονται μέχρι 1.500 άτομα τη μέρα – στα σχέδια είναι και η ''μεταφορά'' του ασφαλτοστρωμένου δρόμου, ώστε να αποθαρρυνθεί η χρήση αυτοκινήτων για την προσέγγιση της παραλίας.
Αυτά είναι τα πιο δραστικά μέτρα, τα οποία ωστόσο θα εφαρμοστούν δοκιμαστικά, που θα ληφθούν για την La Pelosa, που αποκαλείται «κομμάτι του παραδείσου», στην οποία παρεμπιπτόντως απαγορεύεται το κάπνισμα, οι κάθε λογής έμποροι, οι πετσέτες και οι τσάντες θαλάσσης – σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η κλοπή άμμου και κοχυλιών από τις παραλίες της Σαρδηνίας, με τους παραβάτες να πληρώνουν πρόστιμο μέχρι 3.000 δολάρια.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia