Το ξενοδοχείο με την "ιδιαίτερη" πινακίδα σε κάθε δωμάτιο...


Το Hotel del Coronado στην Καλιφόρνια δεν φημίζεται μόνο για τους επώνυμους επισκέπτες που φιλοξένησε στα 133 χρόνια λειτουργίας του ή την βικτωριανή αρχιτεκτονική του, αλλά και για την εμβληματική πινακίδα που βρίσκεται σε κάθε ένα από τα 685 δωμάτιά του.
Το εν λόγω παραθαλάσσιο ξενοδοχείο ανεγέρθηκε το 1887 από Κινέζους χαμάληδες, που κατέφθασαν από την Κίνα για να εργαστούν σε επτά κινέζικες επιχειρήσεις του Σαν Φρανσίσκο. Τα εγκαίνιά του έγιναν έναν χρόνο μετά, με τον ιδιοκτήτη του να το διαφημίζει ως το ιδανικό μέρος όπου με μόλις 3 δολάρια εκλείπουν ασθένειες όπως ελονοσία, πυρετός, αϋπνία, ανορεξία, αλλά και η κούραση, οι κεραυνοί, οι αστραπές, οι κυκλώνες, οι ζεστές οι κρύες νύχτες, ακόμα και οι νευρικοί σκύλοι…
Σε αυτό το πολυτελές ξενοδοχείο, που είναι το τελευταίο που διασώζεται και το οποίο απευθυνόταν σε βασιλείς και εκατομμυριούχους, διέμειναν προσωπικότητες της πολιτικής όπως οι Dwight D. Eisenhower, Richard M. Nixon, Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt, Lyndon B. Johnson, John F. Kennedy και Jimmy Carter.
Ωστόσο, το Hotel del Coronado, του οποίου η προεδρική σουίτα τιμολογείται στα 375 δολάρια τη βραδιά, έχει μια ακόμα ενδιαφέρουσα ιστορία να μας αφηγηθεί. Ηταν το πρώτο κτίριο που ηλεκτροδοτήθηκε, υπό την επίβλεψη μάλιστα του ίδιου του Thomas Edison. Εξ  ου και πλάκα που υπάρχει σε κάθε δωμάτιο και αναγράφει:
'This room is equipped with EDISON ELECTRIC LIGHT. Do not attempt to light with match. Simply turn key on wall by the door. The use of electricity for lighting is in no way harmful to health, nor does it affect the soundness of sleep.' (Tο δωμάτιο ηλεκτροδοτείται από την εταιρεία του Edison. Μην προσπαθήσετε να ανάψετε σπίρτο. Απλώς πατήστε τον διακόπτη στον τοίχο. Η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος σε καμία περίπτωση δεν είναι επιβλαβής για την υγεία, ούτε επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο).

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia