Subbuteo. Το ποδοσφαιράκι που λάτρεψαν τα αγοράκια μιας άλλης εποχής...


Σε μια άλλη εποχή, πριν την έλευση του Playstation και των smartphones, τα αγοράκια έπαιζαν με λιγότερο τεχνολογικά «εκλεπτυσμένα» παιχνίδια. Ένα από αυτά, που υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι τη δεκαετία του ’80, ήταν το Subbuteo.
Οι ρίζες του Subbuteo εντοπίζονται το 1947 όταν ο βετεράνος της αγγλικής πολεμικής αεροπορίας Peter Adolph, που ήταν λάτρης του ποδοσφαίρου και της ορνιθολογίας, κατασκεύασε ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι, το «The Hobby», που προερχόταν από το αγαπημένο του αρπακτικό γεράκι (Hobby Hawk), και το οποίο ήταν μία μικρογραφία ποδοσφαίρου.
Στη συσκευασία υπήρχαν δύο φύλλα από σκληρό χαρτόνι (το 1950 αντικαταστάθηκαν από πλαστικό), όπου ήταν τυπωμένοι 20 μικροσκοπικοί παίκτες ποδοσφαίρου, που αποκόπτονταν εύκολα και αποτελούσαν τις δύο αντίπαλες ομάδες. Τα χρώματα που φορούσαν οι πρώτες αντίπαλες ομάδες ήταν κόκκινες φανέλες – λευκά σορτσάκια και μπλε φανέλες – άσπρα σορτσάκια. Είχαν προβλεφθεί και 20 μικρές πλαστικές βάσεις από κουμπιά, τις οποίες εμπνεύστηκε ο Adolph παρατηρώντας τα στο παλτό της μητέρας του, στις ειδικές εγκοπές των οποίων τοποθέτησε τους χάρτινους ποδοσφαιριστές.
Τα πρώτα παιχνίδια, που διέθεταν συρμάτινα τέρματα και χάρτινα δίχτυα, πωλούνταν χωρίς βάση, με τον εφευρέτη να συνιστά τη χρήση τεντωμένης στρατιωτικής κουβέρτας, που την εποχή εκείνη βρισκόταν σε αφθονία, πάνω στην οποία θα γλιστρούσαν οι παίκτες.  
Ωστόσο, η ευρεσιτεχνία του απορρίφθηκε καθώς η ονομασία κρίθηκε γενικόλογη και παραπλανητική. Τότε, ο εφευρέτης διάλεξε το όνομα Subbuteo, η λατινική εκδοχή του γερακιού Hobby (Falco Subbuteo, γνωστό ως Eurasian Hobby) και κατοχύρωσε το παιχνίδι του.
Το Subbuteo βγήκε στην αγορά το 1948 και εξέπληξε ευχάριστα τον νεανικό ανδρικό πληθυσμό, με τον Adolph να παρατάει τη δουλειά του για να επικεντρωθεί στο παιχνίδι του και τη βελτίωσή του. Η απογείωση θα έρθει τα Χριστούγεννα του 1960, με την εισαγωγή στην αγορά της τρισδιάστατης έκδοσης του παιχνιδιού, καθιστώντας το ένα από τα πιο δημοφιλή δώρα των ημερών εκείνων.
Τα επόμενα χρόνια καθιερώθηκαν οι μακρυμάνικες φανέλες με το στρογγυλό λαιμό, τα χρώματα και τα σχέδια πλησίαζαν περισσότερο τις αυθεντικές στολές των συλλόγων, ενώ τοποθετήθηκαν προβολείς και εξέδρες.
Το 1970, χρονιά κατά την οποία ο Peter Adolph πούλησε το Subbuteo  για 250 χιλιάδες λίρες, ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής, έγινε το πρώτο διεθνές πρωτάθλημα Subbuteo σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, ενώ την επόμενη χρονιά βραβεύτηκε στην Αγγλία ως παιχνίδι της χρονιάς. 
Το Subbuteo θα γνωρίσει στιγμές δόξας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν και άρχισε σιγά σιγά να μπαίνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia