Ποιος αθλητής κρύβεται πίσω από το λογότυπο του ΝΒΑ;

Θεωρείται ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα λογότυπα παγκοσμίως. Ο λόγος για το λογότυπο του NBA, του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο, το οποίο αποφέρει κάθε χρόνο τρία δισ. δολάρια με τη μορφή δικαιωμάτων (κυρίως μέσα από συμφωνίες παραχώρησης του σήματος σε αθλητικά είδη).

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι το ανθρωπάκι στο σήμα, με τον βιρτουόζο παίκτη, υπήρξε υπαρκτό πρόσωπο. Πρόκειται για έναν από τους πιο ικανούς σκόρερ (με 25.000 πόντους – μ.ο. 27 πόντους ανά παιχνίδι) στην ιστορία του αθλήματος, τον Τζέρι Ουέστ, θρυλικό πλέι μέικερ των Λος Άντζελες Λέικερς.

Το λογότυπο σχεδιάστηκε το 1969, όταν το ΝΒΑ (National Basketball Association) σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσει από το έτερο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που υπήρχε τότε, το ΑΒΑ (American Basketball Association), αναζήτησε ένα διακριτό σήμα. Τότε ο σχεδιαστής Αλαν Σίγκελ, έψαξε στα φωτογραφικά αρχεία αθλητικού περιοδικού και ανάμεσα σε χιλιάδες φωτογραφίες ξεχώρισε τη συγκεκριμένη φιγούρα.

«Βρήκα αυτή τη φωτογραφία του Γουέστ να ντριμπλάρει στο γήπεδο. Πήρα αυτή την εικόνα και τη χάραξα. Ήταν τέλεια. Ήταν κατακόρυφη και είχε αίσθηση κίνησης. Ήταν από εκείνες τις στιγμές που σου κάνουν κλικ», είπε αρκετά χρόνια αργότερα. Στο δε φόντο προστέθηκαν το άσπρο, το κόκκινο και το μπλε, για να εξάψουν τον πατριωτισμό των θεατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι επισήμως ο κομισάριος του ΝΒΑ τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά την ταυτότητα του αθλητή στο λογότυπο, προφανώς μη θέλοντας αυτό να ταυτιστεί με έναν συγκεκριμένο παίκτη. Εικάζεται ότι ο Τζέρι Ουέστ δεν έχει λάβει ούτε ένα δολάριο για τη «συνεισφορά» του στη διάδοση του ΝΒΑ…
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia